کد خبر: 56788تاریخ انتشار : ۱۵:۴۰:۳۴ - دوشنبه ۴ بهم ۱۳۹۵

به مناسبت هفته ملی سرطان؛

کمی محتاط‌ تر خوراکی‌ها را انتخاب کنیم

ازیکم تا هفتم بهمن هفته ملی سرطان قلمداد می گردد و به همین مناسبت بتوانیم با داشتن شیوه صحیح زندگی از به دام بیماری‌ها افتادن جان سالم به در ببریم باید کمی محتیاط‌ تر از میان بازارهای رنگی خوراکی‌ها را انتخاب کنیم.

به گزارش بهجت نیوز؛از یکم تا هفتم بهمن هفته ملی سرطان قلمداد می گردد و به همین مناسبت بتوانیم با داشتن شیوه صحیح زندگی از به دام بیماری‌ها افتادن جان سالم به در ببریم باید کمی محتیاط‌ تر از میان بازارهای رنگی خوراکی‌ها را انتخاب کنیم.

اسم سرطان که می آید، تن و بدن خیلی ها می لرزد. تصور انسان رنجوری که با بیماری دست و پنجه نرم می کند خیلی خوشایند نیست. در سالهای اخیر روش های تازه ای برای درمان سرطان کشف شده است. محققان اروپایی به این نتیجه رسیده اند برخی از گیاهان تاثیر معجزه آسایی در متوقف کردن روند رو به رشد سرطان دارند. مارچوبه ، تره فرنگی و رازیانه سه گیاهی هستند که می توان از آنها به عنوان داروی ضد سرطان نام برد.

جسم انسان از میلیونها میلیون سلول تشکیل شده است که در کنار هم ، بافتهایی مانند ماهیچه‌ها ، استخوان و پوست را می‌سازند. اغلب سلولهای طبیعی بدن در پاسخ به تحریکاتی که از داخل و خارج بدن به آنها وارد می‌شود، رشد و تولید مثل می‌کنند و در نهایت می‌میرند. اگر این فرآیند در مسیر تعادل و صحیح خود اتفاق بیفتد ، بدن سالم می‌ماند و عملکرد طبیعی خود را حفظ می‌کند. اما مشکلات ، زمانی شروع می‌شود که یک سلول طبیعی دچار ” جهش ” و یا تغییر شده و به سلول سرطانی تبدیل می‌شود سرطان  نام برد.

دکتر فریبرز مکاریان فوق تخصص آنکولوژی می گوید: تعذیه نقش مهمی در درمان کانسر دارد. مصرف غذای مناسب و صحیح قبل و در ضمن و بعد ار درمان سبب احساس راحتی وافزایش نیرو شده و تحمل درمان را آسان تر، عوارض را کمتر، ترمیم عوارض را سریعتر و اثر دارو ها را بشتر می کند. در این مختصر سعی در اطلاع رسانی به بیمار در مورد تغذیه مناسب در ضمن درمان ، مقابله با عوارض درمان و عوارض خود کانسر می شود.

زیاده در روی در هر ماده غذایی و یا حذف یک ماده غذایی بدون جانشین کردن معادل آن سبب سوءتغذیه می شود. مصرف نمک زیاد، مصرف گوشت زیاد،مصرف چربی زیاد و غذا های نمک سود شده، غذا های صنعتی که برای نگهداری آنها نیاز به اضافه کردن مواد شیمیایی می باشد و … کلا مصرف زیاد غذا که منجر به چاقی شود، همه ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را بالا ببرند.

این توصیه ها در فردی است که سرطان نداشته باشد.نه اینکه بیمارانی که سرطان دارند حتما باید اینگونه غذا نخورند و یا اینگونه غذا بخورند و نه اینکه هر کس اینگونه غذا نخورد سرطان نمی گیرد و یا اینکه هر کس اینگونه غذا بخورد حتما سرطان می گیرد! در رژیم غذایی ما ایرانی ها عموما مصرف گوشت محدود است ودر اکثر غذا های سنتی ما میزان گوشتی که در هر وعده غذایی سهم هر فرد میشود مناسب بوده و معمولا غذای ما ترکیبی از مواد غذایی متنوع مانند برنج، نان گندم، سبزیجات، حبوبات ، ومقدار محدودی گوشت است.

لبنیات و سبزی خوردن و پیاز خام و فلفل به عنوان مخلفات همیشه در تزیین سفره وجود دارد. و استفاده از دوغ و آب در ضمن و بعد از غذا و مصرف چای گرم مکمل سفره ایرانی است. مصرف کباب و گوشت در سالهای اخیر بیشتر شده است ولی هنوز هم شاید کمتر از دو یا سه وعده در هفته تنها غذای اصلی کباب باشد.غذا های ترکیبی ایرانی مانند انواع خورشت ، دلمه، کوفته، ترکیبی از برنج ( به صورت محدودتر برای پیشگیری از چاقی ) و غذا های دیگر همه نمونه های این غذا ها است.

لذا حفظ این فرهنگ غذایی و نرفتن به سمت غذا های جدید فرنگی شاید یکی از اولویتهای پیشگیری از سرطان در کشور می باشد. ولی در بیمار مبتلا به سرطان بخصوص در دوره شیمی درمانی و پرتودرمانی ، به دلیل بالا رفتن سوخت وساز بدن و افزایش نیاز بدن به پروتیین و کالری توصیه های فوق عوض می شود و حتی توصیه به مصرف کالری و پروتئین بیشتر از معمول می گردد.

در فرهنگ های مختلف بعضی غذا ها را به نادرست عامل بعضی از عوارض می دانند. در فرهنگ ما نیز غذای سرخ کردنی همیشه در معرض این اتهام است. هرچند بهتر است در افراد سالم مصرف این گونه غذا ها به دلیل وجود چربی و کالری بالا و ایجاد بعضی از سموم در اثر سرخ کردن غذا محدود شود ، ولی در افراد تحت درمان سرطان به دلیل تغییر در حس مزه کردن غذا گاها مصرف غذای با رنگ وبوی بهتر سبب اصلاح اختلال تغذیه در آنها می گردد لذا مصرف غذا سرخ کرده ممنوعیت ندارد.

دکتر کریم نیرنیا، رئیس ایرانی انستیتو پزشکی ملکولی و سلول درمانی، وی که چند سالی در دانشگاه نیوکاسل به عنوان مسئول دپارتمان بیولوژی سلول های بنیادی فعالیت داشته در حال حاضر مدیریت انستیتو پزشکی سلولی فرد محور در کمبریج و انستیتو پزشکی ملکولی و سلول درمانی در دوسلدورف آلمان را عهده دار است، گفت: یکی از فرضیه ها درباره منشأ سلول های بنیادی سرطان مطرح است. فرضیه این است که هر بافتی، سلول های بنیادی خاص خود را دارد که موظف به نگهداری و ترمیم آن بافت هستند و دائما سلول های جدید را جایگزین سلول های از دست رفته می کنند. این سلول ها ممکن است در جریان تکثیر جهش های ژنتیکی را به ارث برده یا بگیرند و بر اثر عوامل محیطی به سلول های بنیادی سرطان تبدیل شوند و چون قادر به تکثیرند به سرطان منجرمی شوند.

دکتر سیدمحمدرضا حکیمیان گفت: سلولهای بدن انسان مراحل پیچیده ای را برای رشد و تکثیر طی می کنند گاهی اختلال کوچکی در رشد طبیعی باعث می شود که سلولها بصورت غیر طبیعی و به میزان بیش از اندازه تکثیر گردند که به این رشد غیر طبیعی سرطان گفته می شود.

وی علت رشد بی رویه سلولهای بدن را چنین توضیح می دهد: در حال حاضر به نظر می رسد که علت حدود هفتاد و پنج درصد سرطانها عوامل محیطی باشند. از جمله عوامل محیطی می توان به مواد شیمیایی مثل مواد موجود در دود سیگار یا مواد شیمیایی موجود رنگها یا داروها اشاره کرد .علاوه بر آن اشعه ماورای بنفش موجود در نور خورشید یا اشعه ایکس از عوامل شناخته شده سرطان هستند که اگر فرد بصورت کنترل نشده در معرض آنها باشد دچار سرطان خواهد شد. علاوه بر عوامل محیطی ، عوامل ارثی نیز عامل انواع دیگری ازسرطانها هستند بطوریکه در بعضی از انواع سرطان ، نزدیکان فرد مبتلا نیز ممکن است بصورت ارثی مبتلا شوند .

کارشناسان بهداشت و سلامت بر اهمیت توجه به علائمی تاکید می‌کنند که نشان از سرطان پنهان می‌دهند. اگر سرطان باعث ایجاد این علائم باشد، تشخیص زودهنگام بوسیله پزشک، شانس بهبودی را به میزان زیادی افزایش می‌دهد .گرچه نشانه‌هایی که در زیر توصیف می‌شوند، لزوماً نشانه‌ی سرطان نیستند، اما به هر حال نباید آنها را نادیده گرفت. اگر این نشانه‌ها را داشتید، آنها را به دقت بررسی کنید و با پزشک مشورت کنید.

تب یا عفونت مکرر- ضعف و خستگی  ٫تنگی نفس – سرفه شدید و درد قفسه سینه –  نفخ-  سوزش سر دل-  مشکلات گوارشی – مشکل در بلع غذا-  زردی پوست –  یرقان تورم یا برآمدگی در بدن-  پیدایش یا تغییر لکه‌ها و خال‌های پوست-  تغییرات در ناخن‌ها – درد شکم یا لگن- درد بی‌دلیل که بیش از چهارهفته به طول بیانجامد – خونریزی غیرمعمول

حال با محاصره شدن محیط اطرافمان توسط وسایل و خوراکی‌های سرطان زا باید کمی با احتیاط‌تر از میان بازارهای رنگی خوراکی‌ها را انتخاب کنیم تا بتوانیم با داشتن شیوه صحیح زندگی از به دام بیماری‌ها افتادن جان سالم به در ببریم.

خبرنگار: هانیه نجومی