کد خبر: 55426تاریخ انتشار : ۰:۰۳:۳۵ - شنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۵

عصر روز گذشته در دارباغ فومن؛

جشنواره محلی و سنتی اربا دوشاب برگزار شد+تصاویر

عصر روز گذشته جشنواره محلی و سنتی اروا دوشاب در روستای دارباغ فومن برگزار شد.

به گزارش بهجت نیوز؛ عصر روز گذشته  جشنواره محلی و سنتی اروا دوشاب در روستای دارباغ فومن برگزار شد.
در این مراسم که با حضور گرم مردم و مسئولین شهرستان انجام پذیرفت هنرمندان مطرح صدا وسیمای مرکز گیلان به هنرنمائی پرداختند.

شایان ذکر است میوه اربه در جنگل های گیلان و مازندران به صورت خودرو می روید. خرمالو که در تهران به فراوانی رشد میکند در حقیقت نوع پیوند یافته ی این درخت می باشد. میوه درخت«اربه» را درفصل پاییز از درخت می چینند بعد از جدا کردن دمبرک میوه ها را در ظرفی چوبی به شکل «ناو» می ریزند.وآن ظرف را به این مناسبت «اربه ناو یا اربه ناف» گویند.

حدود یک متر از کل ناو را با تخته ای جدا می کنندو سوراخی در آن تعبیه میکنن ومقداری «کولوش-ساقه ی برنج» را در جلوی سوراخ قرار می دهند که نقش آبکش را داشت. «اربه»را در قسمت بزرگتر ناو می ریختند وآن را با چوبی سرپهن به شکل «کوبه» له می کردند وبعد کمی خاکستر هیزم یا پوست برنج (=فلfal) روی آن میریختند و بعد لگد میزدند. لگد زدن به تناوب انجام می گرفت پس از لگد زدن و چنگ زدن ناو را کمی به طرف خالی ظرف بلند می کردند تا «شیره» به دست آمده از آن سوراخ به ظرفی دیگر مثلا «تشت» منتقل گردد.زمانیکه شیره ها کاملا چکیده شدند آن را در دیگی می ریزندو روی اجاق می گذارند تا بجوشد و کف سفید روی شیره را دور می ریزند و گرما میدهند تا آبش بخار شود.

در طب سنتی به بیماران بیماری «فاویسم» و زردی (یرقان) اربه دوشاب می خوراندند که خاصیت درمانی داشت. ار آنجا که دوشاب دارای طبع گرم است بیشتر در فصل زمستان مصرف می شود. در زمستان «اربه دوشاب»را با برف بهم می آمیزند و می خورند که به آن «ورف دوشاب» می گویند. همچنین برنج برشته شده را با دوشاب مخلوط می کنن و به عنوان تنقلات استفاده می کنند و امروزه هنوز هم در گوشه و کنار گیلان این خوراکی محلی تولید می شود.

تصاویر: رضوان عسگر پور ماسوله

photo_2016-12-16_16-49-59 photo_2016-12-16_16-50-12 photo_2016-12-16_16-50-14 photo_2016-12-16_16-50-16 photo_2016-12-16_16-50-18 photo_2016-12-16_16-50-20 photo_2016-12-16_16-50-22 photo_2016-12-16_16-50-24 photo_2016-12-16_16-50-26 photo_2016-12-16_16-50-29 photo_2016-12-16_16-50-31 photo_2016-12-16_16-50-33 photo_2016-12-16_16-50-35اروا دوشاب